Twitter response:

Vesela šola bere

Dragi veselošolci!

Tudi letos bomo naše druženje popestrili z branjem knjige, ki nas bo peljala na pot različnih dogodivščin in izkušenj junakov. Vabimo te, da se tudi ti pridružiš knjižni pustolovščini letošnjega veslošolskega izbora.

Za veselošolce od 4. – 6. razreda smo izbrali knjigo Golmanka in morje, za veselošolce od 7. – 9. razreda pa knjigo Sončnica.

Ne pozabi! Eno vprašanje na šolskem in tudi državnem tekmovanju bo iz knjige za posamezno starostno skupino.

 

Golmanka in morje  za 4.–6. razred*

Avtorica knjige: Marija Parr

V mesto prispe nov trener nogometa in nad Lenino vratarsko kariero se zgrinjajo črni oblaki. Trile se medtem ubada s tem, kako bi naredil vtis na novo sošolko. Dedek je spet na morju in se nadeja največjega ulova vseh časov, obenem pa se poskuša otresti skrbi zaradi staranja. Kot je pričakovati, življenje z Leno ni nič kaj manj razburljivo, kot je bilo, in Trile poskuša ugotoviti, kako ohraniti prijateljstvo. Bralce bodo prav gotovo znova osvojile napete pustolovščine in domačnost čudaške druščine. Pozor! Na tobogan solz in smeha se odpravljate na lastno odgovornost.

*Na pobudo mentoric in mentorjev Vesele šole na osnovni šoli je vsebina knjige, ki pride v poštev na tekmovanju, skrajšana po razredih:

4: razred: 1 del, do strani 56

5: razred: 1 in 2 del, do strani 121

Učenci 6 razreda preberejo celo knjigo.

Klik za več o knjigi.

 

SONČNICA za 7.-9. razred

Avtor knjige:  Vinko Möderndorfer

Ajda in Voranc sta najboljša prijatelja in sošolca. Vsak dan skupaj hodita v šolo in iz nje, družita pa se tudi v prostem času. Ajdina družina je premožna, a Voranc in njegova mama, ki živita mnogo bolj skromno življenje, sta pri njih vedno dobrodošla. Stanujejo na lepi ulici, ki jo kazi le stara, zapuščena in razpadajoča vila. Nekega dne Ajda in Voranc na poti v šolo pred njo srečata nenavadno žensko s klobukom, v katerega so zataknjene sončnice. Čudno se premika, čudno govori in trdi, da je razpadajoča vila Anna njen dom. In zdi se, da o njiju ve stvari, za katere ne vesta niti sama. Le od kod se je vzela? In kdo pravzaprav je? Kako sploh živi? Po začetnem nelagodju se Voranc in Ajda z nenavadno starko zbližata, a to potegne za sabo plaz težav, ki razkrijejo tudi dolgo zadrževane skrivnosti.

Klik za več o knjigi