Twitter response:

Vesela šola bere

Drage veselošolke, dragi veselošolci!

Tudi letos bomo naše druženje popestrili z branjem knjige, ki nas bo peljala v raznolik svet dogodivščin knjižnih junakov. Vabimo te, da bereš z nami.

Za veselošolce od 4.–6. razreda smo izbrali knjigo Bleščivka, za veselošolce od 7.–9. razreda pa knjigo Vse se vrača.

Ne pozabi! Eno vprašanje na šolskem in tudi državnem tekmovanju bo iz knjige za posamezno starostno skupino. 

Bleščivka za 4.–6. razred*

Avtorica knjige: Špela Frlic

Ko v naselje Bleščivka priropota rdeča katrca, se izza njenega volana skobaca visoka, suha ženska. Iz prtljažnika potegne nahrbtnik, s sprednjega sedeža pa pazljivo dvigne … krokodila. Kdo je ta skrivnostna Silva, zakaj je njen ljubljenček prav krokodil in kaj se dogaja na Bleščivki? Vsi ptiči so naenkrat izginili neznano kam, med bloki se pojavijo fluorescenčni kakci, nad naseljem pa se gosti zoprna megla … Skrajni čas je, da nenavadne kakce pod mikroskop, skrivnostno dogajanje pa pod drobnogled vzamejo zvedavi in bistri bleščivski otroci …

Roman Bleščivka je napeta zgodba o nenavadnih dogodkih, pa tudi zgodba o strahu, ki zraste iz predsodkov do vsega, kar je drugačno, tuje ali nenavadno. Nenazadnje je to tudi zgodba o tem, kako lahko tak strah premagamo – s skupnimi močmi in močjo umetnosti.

*Na pobudo mentoric in mentorjev Vesele šole na osnovni šoli je vsebina knjige, ki pride v poštev na tekmovanju, skrajšana po razredih:

4: razred: 1. in 2 del: 1. SOBOTA in 1. NEDELJA (od str. 12. do vključno str. 73)

5: razred: do vključno 5. dela – SREDA (do vključno str. 159)

Učenci 6. razreda preberejo celo knjigo.

Klik za več o knjigi. 

VSE SE VRAČA za 7.–9. razred

Avtorica knjige:  Angie Thomas

Neoboroženega Khalila ustreli policist. Kmalu zatem se njegovo ime pojavi na naslovnicah časopisov – eni o njem pišejo kot o gangsterju, drugi trdijo, da je preprodajalec drog, na ulicah pa vre. Bo policist odgovarjal za Khalilovo smrt ali pa bo ta ostala nekaznovana? Starr je edina, ki ve, kaj se je tiste noči zgodilo …

Prvenec ameriške reperke Angie Thomas (1988) iz leta 2017 je velika uspešnica, ki je požela tudi navdušene odzive kritikov. Knjiga je prevedena v številne jezike, prejela je mnogo uglednih nagrad, med njimi nagrado Michaela L. Printza (2018) in nemško nagrado za mladinsko književnost (2018). Po zgodbi je posnet film.

Prevajalka Irena Duša Draž. Poslušaj, kaj je povedala o knjigi.

Klik za več o knjigi.