Okusi sveta

Okusi sveta

(e-učna pot)

Avtor: Rebeka Tomšič

Težavnost: od 4. do 6. razreda OŠ

Predvideni čas: 10-20 min

Učni cilji: Potikamo se po svetu in raziskujemo tuje kulinarične posebnosti.

(zemlja.jpg)

Okusi sveta

Vsako območje sveta ima svojo tradicionalno kuhinjo, njeni okusi in sestavine pa so odvisni od podnebja, rodovitne zemlje, lege (ob morju, ob gorah …). Poleg naravnih dejavnikov imata močan vpliv tudi kultura in vera prebivalcev. Popotniki vam bodo znali povedati, da je preizkušanje krajevnih specialitet eden od največjih čarov potovanja. Pojedina v tujih krajih je priložnost, da zares spoznamo tujo kulturo. Kaj ljudje jedo, od kod in kako pride njihova hrana na krožnik, kakšnih obredov se držijo pri prehranjevanju – vse to pove veliko o deželi in njenih ljudeh.

Naprej

(OKUS.jpg)

Okušamo lahko le snovi, ki se raztapljajo v slini, ker se le takrat vzburijo okušalne čutnice.

Okus

Naj za začetek povemo nekaj o okusu. Okus je eden od petih čutov. Gre za sposobnost zaznavanja arome snovi, npr. hrane ali strupov. Navadno ločimo štiri vrste okusa: sladko, slano, kislo in grenko. Dobre tri četrtine okusa sestavlja vonj. Se spomnite, kakšnega okusa je vaša hrana, ko ste prehlajeni in imate zamašen nos?

Ljudje imamo različne okuse. Nekateri uživajo v neki jedi, drugi pa se je raje izogibajo. Enaka sestavina se lahko ob različnem načinu priprave bistveno spremeni.

Naprej

Paaazi, začetek! Stopnja: Ogrevanje (1 od 16)

Poglej kratek video o pripravi slastnega namaza gvakamole.

Naprej

Stopnja: Ogrevanje (2 od 16)

(gvakamole.jpg)

Slastni gvakamole iz zrelih avokadov. Avokado vsebuje veliko maščob, a je kljub temu zelo zdrav sadež, ki naj bi se čim večkrat pojavljal na naših jedilnih mizah.


Slikovno gradivo v učni poti (kjer ni posebej navedeno): arhiv MKZ, Shutterstock

Nazaj na ogled filma

Kuhinje sveta

V filmčku si izvedel, da je osnovna sestavina za pripravo pomake gvakamole avokado. Za pravi okus pa poskrbi mešanica različnih sestavin. Avokado je zelo zdrav sadež. Vsebuje veliko zdravju koristnih snovi, ki imajo izjemno pozitivne učinke na naše telo, zato strokovnjaki za zdravo prehrano priporočajo, da se čim večkrat znajde na našem jedilniku. Gvakamole se zlasti prileže jedem z žara, še posebno pa čipsu in tortilji. Iz katere kuhinje izvira?

Preveri

Dober začetek!

Naprej

Upsala, ne bo prav!

Ponovi

Stopnja: Ogrevanje (3 od 16)

(fujian.jpg)

Obiralke trgajo občutljive zelene brste zgodaj dopoldne.

Nazaj na ogled filma

Beli srebrni čaj

BELI SREBRNI ČAJ

Poleg dobre hrane ljudje radi tudi kaj dobrega popijemo. Poznamo ogromno različnih pijač in napitkov. Poleg vsakodnevne kave, ki si jo radi privoščijo odrasli, so v nekaterih kulturah zelo pomembni običaji povezani s pitjem čaja.

Gorovje Fujian na jugovzhodu Kitajske je znano po pridelavi belega čaja. Pridobivajo ga iz mladih, še nerazprtih listnih brstov in nežnih listov pravega čajevca. Vršički so prekriti z belimi dlačicami, od tod izvira ime. Isti lističi se uporabljajo tudi za izdelavo zelenega čaja. V belem čaju je manj teina kot v zelenem čaju.

Čajevec najbolje uspeva v goratih predelih, kjer je zrak čist in narava nedotaknjena. Liste obirajo spomladi, ko so novi listi zreli, a še vedno tesno zaviti v koničastih brstih.

Kako pravilno pijemo beli čaj?

Preveri

Juhu, gremo naprej!

Naprej

Ne bo prav!

Ponovi

Stopnja: Še vedno ogrevanje (4 od 16)

(fige.jpg)

Fige obirajo od konca avgusta do konca septembra. Številna mesta vsako leto priredijo festivale v čast trgatvi.

Figov raj

Jugovzhodna Turčija ima idealno podnebje in prst za gojenje sadja, ki je za domačine sveto. Obiralci fig se ob prvem svitu zberejo na rodovitnih ravnicah pokrajine Aydin v jugovzhodni Turčiji, središču turške proizvodnje suhih fig.

Ker je za obiranje fig potrebnih veliko pridnih rok, povabijo na pomoč družinske člane in prijatelje. Pobirajo zrele fige, ki so ponoči padle na tla. Ženske so oblečene v dimije ali šalvare (ohlapne hlače), na glavah pa nosijo rute v kričečih barvah. V vedrih nosijo sladke, medene fige ter jih razgrinjajo na podstavke in stojala na jasah sredi sadovnjaka, da se posušijo na sredozemskem soncu.

V Turčiji fige najraje jedo kot prigrizek. Pogosto jih uporabljajo tudi v sladicah, kot je incir tatlisi. Suhe fige najprej narahlo pokuhajo v sirupu in jih nato napolnijo z orehi, potresejo z mletimi orehi ali pistacijami in postrežejo s smetano. Turki suhe fige dodajo tudi v zelo znano slaščico, s katero se v zadnjem času vse pogosteje sladkamo tudi pri nas. Gre za sladko zloženko, polnjeno z medom in mletimi pistacijami ali orehi.

Kako se imenuje ta sladica?

Preveri

Odlično!

Naprej

Še malo pomisli.

Ponovi

Stopnja: Zdaj gre že skoraj zares (5 od 16)

(bejingduck.jpg)

Plameni v tradicionalni peči, ki jo uporabljajo za peko pekinške race

Hrustljava raca

Vrnimo se še malo na Kitajsko. Tu ne smemo mimo hrustljave race, pečene nad ognjem iz aromatičnega lesa, ki je ena najboljših kitajskih jedi. Pečejo jo na zelo visokih temperaturah, tako da meso postane mehko in nežno, koža pa hrustljava. Jed postrežejo z različnimi prilogami: nastrgano mlado čebulo, rezinami kumar, slivovo omako in kupčkom majhnih omlet.

Če boste obiskali Kitajsko, prej vadite hranjenje s paličicami. Le v nekaterih restavracijah, prilagojenih zahodnjakom, boste namreč dobili jedilni pribor.

Kaj od naštetega ni kitajska jed?

Preveri

Juhej, pravilno!

Naprej

Narobe!

Ponovi

Stopnja: Zdaj gre že skoraj zares (6 od 16)

(luberon.jpg)

Čudoviti provansalski razgledi

Provansalski okusi

Francoska pokrajina Provansa je znana po svojih idiličnih kotičkih, hribovskih vasicah in s soncem obdarjenih okusih svoje kuhinje. Če se boste kdaj sprehodili po vaških tržnicah, bodo vaša čutila polna vonjav po zrelih paradižnikih, ki jim pravijo tudi jabolka ljubezni, baziliki, šopih česna, olivnega olja in sveže obranih zelišč. To obilje vonjav in različnih okusov se kaže v provansalski kuhinji.

V Provansi boste jedli zelenjavno juho s pasto iz bazilike, česna in oljčnega olja, zajca ali piščanca, praženega z olivami, ali koščke govedine s česnom, zelenjavo in provansalskimi zelišči. Provansalske mešanice zelišč vključujejo rožmarin, baziliko, lovorjev list, timijan, šetraj, origano …

Luberonski griči v Provansi so spomladi posejani z mandljevi cvetovi, jeseni pa pride na vrsto obiranje. Mandlji, začinjeni s provansalskimi začimbami, so izjemno okusna predjed ali prigrizek.

Recept je zelo enostaven, prigrizek lahko pripravite skupaj s starši. Mandlje dajte v veliko posodo in jih prelijte s hladno vodo in pustite stati 20 minut. Odlijte vodo in dodajte sol, črni poper in provansalske začimbe: rožmarin, baziliko, lovorjev list in timijan. Pečico segrejte na 180 stopinj in pekač prekrijte s papirjem za peko. Po njem razprostrite začinjene mandlje in jih pecite 15 do 20 minut, dokler niso hrustljavi in suhi. Postrezite ohlajene.

Kateri od naštetih sadežev narave se največkrat znajde na provansalskem krožniku?

Preveri

Seveda imaš prav!

Naprej

No, še enkrat premisli.

Ponovi

Stopnja: Zdaj gre že skoraj zares (7 od 16)

(sparglji.jpg)

Slastne dobrote z divjimi šparglji si bomo lahko privoščili ravno v tem spomladanskem času. Čas nabiranja divjih špargljev se začne okoli velike noči. Pri nas jih najdemo predvsem na Krasu, okoli Vipavske doline in seveda v slovenski Istri.

Sezonske dobrote

Tisti, ki obožujejo kakovostno hrano, se ne zanašajo na kuharsko knjigo, pač pa na koledar. Ko hrani dodajamo piko na i, je sezonski vidik ključnega pomena, vsak letni čas prinaša svoje priložnosti za odlične okuse.

Paradižniki nimajo istega okusa pozimi, kot ga imajo poleti. Se strinjaš?

Iz katere sezonske dobrote bomo najboljše jedi pripravili jeseni?

Preveri

Res je! Vse prav.

Naprej

Bolj napni možgane.

Ponovi

Stopnja: Zdaj gre že skoraj zares (8 od 16)

(goba.jpeg)

Divje gobe so eno od najbolj radodarnih daril narave.

Delikatese iz gozda

Vsako jesen se številni Evropejci v rosnih jutrih in ob koncu tedna odpravijo v gozdove in na njihova obrobja po gobe. Gobe najdemo na jedilniku večine restavracij, iz njih kuhajo juhe, omake, namaze, enolončnice in rižote ali jih postrežejo v omletah ali solatah.

Poleg divjih gob obstajajo tudi gojene gobe, ki jih lahko pravzaprav kupimo v vseh letnih časih. O gojenju gob pri nas si poglej video.

Katere od naštetih gob ne moremo gojiti?

Preveri

Bravo!

Naprej

Še malo se potrudi.

Ponovi

Stopnja: Zdaj gre zares (9 od 16)

(srce.jpg)

Fotografijo prizora slovenske vinorodne pokrajine ste zagotovo že kje videli. Cesta v obliki srca teče skozi naselje Svečina v Zgornji Kungoti.

Vinogradništvo

Odrasli se bodo strinjali, da se ob dobri jedi prileže tudi kozarec dobrega vina. Vino je posebej zanimivo iz več razlogov. Priljubljena alkoholna pijača spremlja in bogati številne evropske in mediteranske kuhinje, od preprostih tradicionalnih do najbolj prefinjenih in zahtevnih.

Trgovanje z vinom je številna področja zgodovinsko močno zaznamovalo. Pripadnikom revnejših slojev prebivalstva je v deželah, posajenih s trto, izkupiček od vina pomenil glavni vir prihodka, vino so pridelovali in prodajali tudi samostani, ki so imeli veliko vlogo pri razvoju in napredku v vinogradništvu.

Vsako jesen se vinogradi napolnijo s trgači, ki hitijo pospravljat pridelek. Kako imenujemo pobiranje grozdja s trt?

Preveri

Bravo!

Naprej

Ne, še malo razmisli.

Ponovi

Stopnja: Zdaj gre zares (10 od 16)

(FESTIVAL.jpg)

Festival novih in nenavadnih sladolednih okusov na Japonskem

Okno v svet

Po svetu poteka ogromno festivalov in drugih dogodkov, povezanih s hrano. Lahko gre za festivale dobrot iz sezonskih sadežev ali pa jedi kuharskih mojstrov, ki so povezane s krajem.

Pokukajmo v nekaj najbolj zanimivih festivalov po svetu:

Zbor klopotač, Sweetwater, Teksas, ZDA – dogodek poteka štiri dni vsako leto v marcu. Na festivalu si je mogoče ogledati tekmovanje v pripravi klopotač. Na stojnicah prodajajo ocvrto kačje meso, ki naj bi po okusu spominjalo na piščanca.

Svetovna razstava sladoleda, Jokohama, Japonska – Japonci lahko na vsakoletnem praznovanju, ki traja dva tedna, pokusijo številne nove in nenavadne okuse. Eden od nedavno predstavljenih okusov je goveji jezik, ki je bil najbolje prodajan sladoled leta 2008.

Dan jegulj, Ely, Velika Britanija – Festival, ki ga organizirajo od leta 2004, vodi jegulja Ellie, velikanska maketa ribe, ki jo naredijo tamkajšnji šolarji. Obiskovalci imajo več kot dovolj priložnosti, da pokusijo dimljene in vložene jegulje. Poznaš kakšen festival hrane pri nas?

Poznaš kakšen festival hrane pri nas?

Preveri

Pa ti si strokovnjak!

Naprej

Ni res. Še enkrat preberi vsebino.

Ponovi

Stopnja: Zdaj gre zares (11 od 16)

(fries.jpg)

Mislite, da ste že jedli najboljši ocvrti krompirček? Če ste bili v Belgiji, potem ste ga.

Ocvrt krompirček

Zelo malo je ljudi po svetu, ki niso ljubitelji priljubljenega ocvrtega krompirčka. A Belgijci poznajo pravo skrivnost, ki prinaša sloves najboljšega krompirčka na svetu. V univerzitetnem belgijskem mestu Gent boste našli tradicionalno leseno stojnico, kjer strežejo ocvrti krompirček od leta 1898. Tukaj je vse narejeno doma, lastnika stojnice krompirček vsako jutro narežeta in olupita. Skrivnost belgijskega krompirčka je, da uporabijo pravo sorto, ga sami narežejo in predvsem je pomembno, da ga dvakrat ocvrejo. Tradicionalno vam bodo ob njem postregli z žlico majoneze.

Po kateri specialiteti je še poznana Belgija?

Preveri

Tako je. Čestitke!

Naprej

Ne bo prav. Premisli še enkrat.

Ponovi

Stopnja: Zdaj gre zares (12 od 16)

(escamole.jpg)

V Mehiki so ličinke mravelj prava poslastica. Včasih jih imenujejo kar »žuželčji kaviar«. Menda imajo okus po maslu.

Nenavadne jedi sveta

Seznam nenavadnih jedi je res dolg. Na enem koncu sveta se bodo čudili, kaj je na naših krožnikih, tako kot se mi včasih čudimo, kaj strežejo v drugih deželah.

Casu marzu To je pravzaprav gnil sir, obogaten z ličinkami insektov. Sir namerno pustijo na prostem, da se pokvari in muhe vanj izležejo ličinke. Specialiteta prihaja s Sardinije.

Ocvrta tarantela V Kambodži je zelo priljubljena jed ocvrt pajek tarantela, ki ga pred serviranjem namočijo v omako iz soli, česna in čilija. Po mnenju nekaterih spominja na lignje, drugi pa trdijo, da je okus podoben kombinaciji piščanca in polenovke.

Polži po alzaško Specialiteta prihaja iz Francije. Gre za polže, kuhane v omaki iz belega vina, česna, masla in peteršilja. Polži so servirani v lupinah in naj bi imeli podoben okus kot školjke.

Katera jed, ki jo lahko ponekod naročimo tudi v slovenskih restavracijah, danes velja za predvsem nenavadno? Včasih, natančneje okrog 16. stoletja, so množično posegali po tej specialiteti.

Preveri

Točno tako.

Naprej

Si prepričan?

Ponovi

Stopnja: Zdaj gre zares (13 od 16)

Vpliv podnebja

Brali smo že, da podnebje in geografske značilnosti močno vplivajo na kulinariko določenega kraja.

Poveži sestavine z državami, kjer so najbolj ugodne razmere za njihovo rast in jih zato tudi največkrat uporabljajo v svoji kuhinji in kulturi.

Preveri

Krasno, le tako naprej!

Naprej

Ne bo prav, še enkrat.

Ponovi

Stopnja: Še malo – pa konec! (14 od 16)

Reši to angleško nalogo, če se učiš angleščino. Če se učiš nemščino, klikni gumb Nemška naloga in reši nalogo v nemščini!

Nemška naloga

(HAMBURGERJI.jpg)

The Tastes of the World

Many people are convinced that hamburgers, ketchup, hot dogs, apple pies, fried chicken and mustard come from the United States of America. But, do they really? It is hard to believe that people have ever eaten as many burgers as they do today. This incredibly popular dish attracts foodies from all over the world to try a true »American burger«. However, it was really the Germans who invented a burger in a roll with various sides in it.

Do you know which German city is the home of the famous burger?

Preveri

Congratulations! Almost done ...

Naprej

Sorry, that’s not it. Try again.

Ponovi

Stopnja: Še malo – pa konec! (15 od 16)

(HAMBURGERJI.jpg)

Geschmäcke der Welt

Viele denken, dass Hamburger, Ketchup, Hot-dog, Apfelkuchen, paniertes Hähnchen und Senf aus den USA stammen. Stimmt das aber? Nie in der Vergangenheit wurden so viele Hamburger gegessen wie heutzutage. Feinschmecker aus der ganzen Welt kommen nach Amerika, um den echten amerikanischen Burger zu kosten. In Wahrheit kommt die Frikadelle im Brötchen mit verschiedenen Beilagen aus einer deutschen Stadt.

Weißt du, in welcher deutschen Stadt ist der berühmte Burger zu Hause?

Preveri

Super, das hast du gut gemacht!

Naprej

Leider falsch! Versuch noch einmal!

Ponovi

Stopnja: Zadnji korak in … (16 od 16)

(hamburger.jpeg)

Čeprav je marsikomu slasten, si ga raje privoščimo redko.

Zdravje in hrana

Ogromno knjig, revij, spletnih vsebin se ukvarja ravno s tematiko zdravja, ki ga lahko dosežemo s pravilno in uravnoteženo prehrano. Zdrava prehrana je namreč zelo pomemben dejavnik, ki vpliva na naše zdravje. Zdrava hrana je vir energije za naše življenje.

Mnogi strokovnjaki so mnenja, da je skrivnost zdrave prehrane v pravem ravnovesju med vsemi živili: sadje, zelenjava, meso, mlečni izdelki … Kar po domače pomeni, da jemo čim več s seznama in vsakega po malo.

Ni pomembno samo, kaj nas bo razveselilo na našem krožniku, pomembna je tudi količina. Vedeti moramo, da ne smemo jesti preveč, toliko, da nas po jedi boli trebuh, in nikakor ne premalo, da se trebuh začne pogovarjati z nami.

Res je, da je včasih najslajša ravno nezdrava in hitra hrana, ki bi se je morali čim bolj izogibati. Izjemoma se seveda lahko pregrešimo in pojemo kaj s seznama hitre hrane. Veš, katere jedi so na njem?

Preveri

Odlično znanje!

Naprej

Ojoj.

Ponovi

Ne prezrite: Imaš tudi ti več vprašanj, kot je odgovorov? Televizijski program da Vinci Learning - ker je užitek vedeti več!

DaVinci Learning PIL