Twitter response:

NAJSTAREJŠE IN NAJGLOBLJE JEZERO NA ZEMLJI

Šamanova skala na Bajkalskem jezeru

Bajkalsko jezero

Sredi gora in gostih gozdov Sibirije v Rusiji leži skrivnostno jezero, ki v dolžino meri neverjetnih 636 km. To je še 100 km več kot razdalja od Ljubljane do Beograda! Najglobljo točko Bajkalskega jezera so izmerili na 1642 metrih pod gladino in s tem velja za najgloblje jezero na svetu. Si predstavljate, da bi lahko v tako globino navpično spravili pet Eifflovih stolpov!

Bajkalsko jezero ali biser Sibirije, kot mu pravijo Rusi, je najgloblji celinski tektonski jarek na svetu. Prelomnica na tem območju vleče Zemljino skorjo narazen za 2 cm na leto, kar povzroča pogoste potrese in ustvarja številne vodne vrelce.

Sladkovodni tjulenj je edini sesalec v vodah Bajkalskega jezera.

Jezero vsebuje kar petino nezaledenele sladke vode na planetu in je dom nekaterih edinstvenih živali. Najslavnejši prebivalci Bajkalskega jezera so jekleno sivi bajkalski tjulnji. Kako so prišli sem, je skrivnost, znanstveniki pa domnevajo, da so priplavali po rekah Arktičnega oceana in so med zadnjo ledeno dobo ostali tu odrezani. Danes so prikupna atrakcija in jih lahko vidimo, kako poležavajo na skalah in se nastavljajo sončnim žarkom. V videu boš videl, kako ljubki so.

Kako še drugače rečemo sladkovodnim tjulnjem, ki živijo samo v Bajkalskem jezeru?

  1. Nerpe
  2. Alpake
  3. Nutrije
  4. Surikate